Beer can chicken på grillen

Beer can chicken på grillen

Att grilla hel kyckling kan vara lite klurigt om du inte har speciella tillbehör till din grill. Stora grillar, särskilt gasolgrillar, brukar ha roterande spett som man kan trä upp större köttdetaljer eller hela fåglar på, men vanliga klotgrillar har oftast inte detta.

Om du ändå vill tillaga en hel kyckling i en klotgrill, och efter att ha testat detta kan lova att det vill du, finns det ett bra knep, använd en ölburk!

Ölburken fungerar som ett ställ för kycklingen så att den kan "stå" upp och grillas. Genom att placera kolen på sidorna och sätta på locket får du en indirekt värme som grillar och tillagar kycklingen långsamt och jämnt.

Men det är inte allt! Ölburken ska nämligen vara full med öl, men öppnad. Värmen gör att ölen långsamt förångas och därmed ångkokar kycklingen inifrån samtidigt som skinnet grillas från utsidan, precis så som man vill att kyckling ska tillagas för att bli både saftig och krispig!

Det går att använda andra drycker på burk också, vi provade tex med en cider, men vi upplevde ingen större skillnad på de olika dryckerna så du kan nog ta det du råkar ha hemma på burk. Tänk dock på att ta en stor burk (500 ml) så att kycklingen kommer upp ordentligt.

Det tar cirka en timma att grilla en kyckling på det här sättet. Men som alltid när det gäller kyckling och fläsk, var noga med att kontrollera med termometer eller färgen på köttsaften för att vara säker på att det är färdigtillagat.

Skriv en kommentar

Så gör du den perfekta grillade kycklingen: Tips och tricks för ett saftigt resultat

Så gör du den perfekta grillade kycklingen: Tips och tricks för ett saftigt resultat

För många är grillad kyckling en sommarklassiker, men det kan vara lätt att få den torr och tråkig. Följ dessa tips och tricks för att få din kyckling perfekt saftig och smakrik varje gång du grillar. Välj rätt kycklingdel Olika delar av kycklingen kräver olika tillagningstider och tekniker. Ben, lår och bröst har olika fetthalter och köttstruktur. För bästa resultat, välj färska delar med ben och…

Visa hela inlägget
Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit. De olika bitarna på grillspettet ger smak till varandra, tex lök och kött bredvid varandra gör att båda smakar godare när de är klara. Köttets fett lyfter fra…

Visa hela inlägget
Den ultimata guiden till att grilla fågel

Den ultimata guiden till att grilla fågel

Att grilla fågel kan vara en konst i sig, men med rätt teknik kan du förvandla kycklingbröst och anklår till smakexplosioner på grillen! I detta inlägg går vi igenom några grundläggande tips och recept för att få din fågel att nå nya höjder. Välj rätt styckning och marinad Fågelkött, som kyckling och anka, erbjuder en mängd olika styckningsalternativ. Beroende på vad du väljer, kommer grillexperte…

Visa hela inlägget
Grilla över öppen eld

Grilla över öppen eld

Att grilla över öppen eld är lite extra härligt, både god smak och härlig stämning på en och samma gång. Här grillar vi en liten buffé av olika godsaker, pinnbröd, sparris, fläskkotletter och kyckling samt en ryggbiff. I grytan står dessutom en chiligryta på högrev och bubblar långsamt.

Visa hela inlägget
Grillade kyckling-steaks med majs

Grillade kyckling-steaks med majs

Marinerade och grillade chicken steaks tillsammans med majs. Köttdetaljen är en större, urbenad lårfilé med skinn. Skinnet gör att det går att grilla på köttet hårt eftersom skinnet med sitt fett klarar mycket värme och blir knaprigt av värmen. Lårfiléer har mer fett och ett mörkare kött än bröstfiléer och det blir mer smakrikt och mörare att grilla kycklinglår än kycklingbröst.

Visa hela inlägget
Bärbar grill att ha med på picknick

Bärbar grill att ha med på picknick

Att ha en egen bärbar grill är trevligt, då kan man grilla lite var man vill. Mycket bättre och trevligare än engångsgrillar eftersom det är väldigt svårt att justera temperaturen i dem. Dessutom känns det inte helt hundra att skapa så mycket skräp varje gång man vill grilla. I en lite större bärbar grill blir det inget skräp mer än askan från kolen. Som du ser på bilden går det att ladda grillen …

Visa hela inlägget