Beer can chicken på grillen

Beer can chicken på grillen

Att grilla hel kyckling kan vara lite klurigt om du inte har speciella tillbehör till din grill. Stora grillar, särskilt gasolgrillar, brukar ha roterande spett som man kan trä upp större köttdetaljer eller hela fåglar på, men vanliga klotgrillar har oftast inte detta.

Om du ändå vill tillaga en hel kyckling i en klotgrill, och efter att ha testat detta kan lova att det vill du, finns det ett bra knep, använd en ölburk!

Ölburken fungerar som ett ställ för kycklingen så att den kan "stå" upp och grillas. Genom att placera kolen på sidorna och sätta på locket får du en indirekt värme som grillar och tillagar kycklingen långsamt och jämnt.

Men det är inte allt! Ölburken ska nämligen vara full med öl, men öppnad. Värmen gör att ölen långsamt förångas och därmed ångkokar kycklingen inifrån samtidigt som skinnet grillas från utsidan, precis så som man vill att kyckling ska tillagas för att bli både saftig och krispig!

Det går att använda andra drycker på burk också, vi provade tex med en cider, men vi upplevde ingen större skillnad på de olika dryckerna så du kan nog ta det du råkar ha hemma på burk. Tänk dock på att ta en stor burk (500 ml) så att kycklingen kommer upp ordentligt.

Det tar cirka en timma att grilla en kyckling på det här sättet. Men som alltid när det gäller kyckling och fläsk, var noga med att kontrollera med termometer eller färgen på köttsaften för att vara säker på att det är färdigtillagat.

Utvalda produkter