Grilla potatis – går det?

Grilla potatis – går det?

Potatis är ett fantastiskt tillbehör till grillad mat och den går att variera i oändlighet. De vanligaste tillredningsformerna är nog kokt och klyftpotatis i ugn, tätt följd av pommes och potatissallad.

Det är ju smidigt att ha en färdig potatisrätt eller att låta den sköta sig själv i ugnen medan man grillar. Men det går faktiskt också att grilla potatis, även när den är helt rå.

I vanliga fall hade jag rekommenderat att förkoka potatisen några minuter för att minska grilltiden rejält, men om man inte har möjlighet till det så går det att lägga på potatisen helt rå på grillen.

Tänk på att det tar ganska lång tid att tillaga potatisen på det här sättet och du behöver en grill med lock så att du kan dämpa den direkt värmen lite och låta luften omkring potatisen bli varm.

När jag testade att grilla potatis på det här sättet använde jag bakpotatis som jag halverade. Det går såklart bra med andra sorters potatis också. Lägg potatisen med den platta sidan ner mot glöden och sätt på locket. Det tar ca 40 minuter att få potatisen färdig.

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

En välmarinerad fläskkarré är utmärkt att lägga på grillen. Fläskköttet är milt i smaken vilket gör att du kan krydda upp det med valfri marinad, helt efter din egen smak. Här har jag köpt en färdig marinad på samma gård som jag köpt köttet på.

Beer can chicken på grillen

Beer can chicken på grillen

Att grilla hel kyckling kan vara lite klurigt om du inte har speciella tillbehör till din grill. Stora grillar, särskilt gasolgrillar, brukar ha roterande spett som man kan trä upp större köttdetaljer eller hela fåglar på, men vanliga klotgrillar har oftast inte detta.

Ett berg av hamburgare på grillen

Ett berg av hamburgare på grillen

När man får många gäster passar hamburgare bra. Men köp inte de frysta, platta hamburgarna i affären. Välj istället en bra köttfärs, nötfärs eller blandfärs efter smak. Vill du ge dina gäster det bästa maler du färsen själv med högrev och fett i de proportioner du föredrar.

Baconinlindad sparris på grillen

Baconinlindad sparris på grillen

Har du ännu inte provat att grilla sparris inlindad i bacon borde detta bli sommaren som du provar! Baconet skyddar den späda sparrisen något från eldens hetta, samtidigt som den tillför sälta och fett.

Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit.

Baka tortillas över brasan

Baka tortillas över brasan

Att grilla en härlig mexikansk middag brukar alltid uppskattas. Det finns ju en mängd olika köttstycken och varianter från det mexikanska köket som går att tillaga, och faktiskt blir bäst, på grillen.