Grillad lax med sparris, sotad citron och tre såser
Att grilla citron förvandlar den sura citrusfrukten till en söt smakbomb. Tillsammans med lax, sparris, mandelpotatis och tre olika såser höjer citronen ribban rejält i denna rätt.
Till fyra personer behövs
- 4 bitar lax, fryst eller färsk, helst med skinnet kvar
- olivolja
- salt
- peppar
- 500 g sparris
- mandelpotatis
- 2 citroner
Gör så här
- Gnid in lax och sparris i olja. Krydda med salt och peppar
- Halvera citronerna
- Koka potatisen.
- Grilla allt på het glödbädd på ett galler. Om laxen har skinnet kvar så grilla den med skinnet nedåt för att undvika att den går sönder. Grilla citronerna ordentligt så att de blir svarta på ytan, då blir juicen sötare.
- Servera laxen när den precis är färdig, tillsammans med potatis, grillad citron och sparrisen. Pressa citronen över laxen vid servering.
Tre sorters såser
Gör några olika såser för att möta allas favoritsmaker. Här kommer några tips på goda smaksättningar som du kan experimentera med:
- Creme fraish med hackad kapris, rivet citronskal, salt och peppar. Smaka av med några droppar citronjuice
- Aioli, köp färdig eller gör själv med majonnäs, vitlök, lite citronjuice och salt
- Gräddfil med örter, tex persilja, dill, gräslök, smaka av med salt och ev en klick majonnäs