Grillad sötpotatis – en ny favorit på grillen

Grillad sötpotatis – en ny favorit på grillen

Sötpotatis är inte bara gott och hälsosamt, utan det är också fantastiskt att grilla. Den har en unik, naturligt söt smak som förhöjs när den grillas, vilket gör den till en utmärkt sidorätt till kött, fisk eller andra grillade grönsaker.

Att välja rätt sötpotatis

När du väljer sötpotatis att grilla är det några saker du bör tänka på. Välj potatisar som är fasta och har jämn, mjuk hud utan knottror, skrumpningar eller andra defekter. De bör vara små till medelstora, eftersom större potatisar kan vara svåra att grilla jämnt.

Hur man grillar Sötpotatis

För att grilla sötpotatis behöver du bara några enkla steg:

  • Skala potatisen och skär den i tjocka skivor, ungefär 1 cm tjocka.

  • Pensla skivorna med olivolja och strö lite salt och peppar över.

  • Grilla dem över direkt värme tills de är gyllenbruna på båda sidor, vilket tar ca 4-6 minuter per sida.

Ett tips är att inte lägga dem direkt över glöden, utan lite åt sidan. På så sätt blir de inte brända.

Servering

Grillad sötpotatis går bra att servera antingen varm eller kall, och de kan serveras precis som de är eller med en dipp. En populär dipp är en blandning av gräddfil, hackad gräslök, salt och peppar.

Men det behöver inte sluta där! Prova med ditt favoritgrillkrydda, eller varför inte en söt och rökig BBQ-sås? Sötpotatisens naturligt söta smak kompletteras av rökiga och starka smaker, så var inte rädd för att experimentera.

Sötpotatis är en underbar, smakfull och näringsrik grönsak att lägga till i din grillmeny. Dess naturligt söta smak och dess förmåga att ta upp och förstärka smakerna av olika kryddor gör den till en utmärkt partner till en mängd olika grillrätter.

Vegan på grillen: Lättlagade och läckra växtbaserade alternativ

Vegan på grillen: Lättlagade och läckra växtbaserade alternativ

I dagens inlägg kommer vi att utforska världen av vegansk grillning. Ja, du hörde rätt, det är dags att lägga undan de traditionella hamburgarna och korvarna och prova några av dessa läckra, lättlagade växtbaserade alternativ på grillen. Låt oss hoppa in! 1. Grönsaksspett Grönsaksspett är ett utmärkt alternativ för vegansk grillning. Du kan använda en mängd olika grönsaker som paprika, lök, squash…
Grillad vegetarisk fest: Framhäv smakerna i grönsaker och frukt

Grillad vegetarisk fest: Framhäv smakerna i grönsaker och frukt

Idag ska vi dyka in i den gröna världen av grillade grönsaker och frukt. För den som är vegetarian, försöker äta mer växtbaserat eller bara älskar bra mat, så är detta inlägg för dig. Framhäv smakerna i dina gröna rätter Det första du behöver göra är att välja rätt grönsaker och frukt. Tänk på att olika grönsaker och frukt har olika grillytor, så det kan vara bra att dela upp dem på olika grillyt…
Grillad lax med sparris, sotad citron och tre såser

Grillad lax med sparris, sotad citron och tre såser

Att grilla citron förvandlar den sura citrusfrukten till en söt smakbomb. Tillsammans med lax, sparris, mandelpotatis och tre olika såser höjer citronen ribban rejält i denna rätt. Till fyra personer behövs 4 bitar lax, fryst eller färsk, helst med skinnet kvar olivolja salt peppar 500 g sparris mandelpotatis 2 citroner Gör så här Gnid in lax och sparris i olja. Krydda med salt och peppar Halve…
Grillade skaldjur: Hemligheten till perfekta räkor och musslor

Grillade skaldjur: Hemligheten till perfekta räkor och musslor

Hej, grillälskare! Sommarvärmen är över oss, och det betyder att det är dags att damma av grillen och börja förbereda sig för säsongens grillpartyn. Men ibland behöver vi lite variation från de vanliga hamburgarna och korv, eller hur? Så varför inte prova något nytt i år och grilla skaldjur? Skaldjur är härligt smakfulla när de grillas till perfektion, och de ger din grillmeny en exotisk och lyxig…
Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

En välmarinerad fläskkarré är utmärkt att lägga på grillen. Fläskköttet är milt i smaken vilket gör att du kan krydda upp det med valfri marinad, helt efter din egen smak. Här har jag köpt en färdig marinad på samma gård som jag köpt köttet på. Fläskkarré är ganska fettrikt vilket gör sig extra bra på grillen då det håller köttet saftigt. Mycket av fettet smälter i värmen och försvinner ner i glöd…
Så här grillar du den perfekta hamburgaren - En guide till saftiga och smakrika grillburgare

Så här grillar du den perfekta hamburgaren - En guide till saftiga och smakrika grillburgare

Att grilla hamburgare är en konst som kräver tålamod, kärlek och rätt teknik. Det är allt från köttvalet, till smaksättningen och grilltekniken som bidrar till att göra din grillburgare saftig och smakrik. Här kommer en guide till hur du grillar den perfekta hamburgaren varje gång. Steg 1: Välj rätt kött För att få en riktigt god hamburgare behöver du välja rätt kött. En bra tumregel är att välja…
Grilla potatis – går det?

Grilla potatis – går det?

Potatis är ett fantastiskt tillbehör till grillad mat och den går att variera i oändlighet. De vanligaste tillredningsformerna är nog kokt och klyftpotatis i ugn, tätt följd av pommes och potatissallad. Det är ju smidigt att ha en färdig potatisrätt eller att låta den sköta sig själv i ugnen medan man grillar. Men det går faktiskt också att grilla potatis, även när den är helt rå. I vanliga fall h…
Grillad hjärtsallad med halloumi och citron

Grillad hjärtsallad med halloumi och citron

Det kan låta konstigt att grilla sallad, men jag blev positivt överraskad av att det gick och faktiskt blev riktigt gott. Det här är ett recept på en grillad sallad som du kan servera som tillbehör till annat grillat. Salladen är rejält matig så du kan hoppa över potatisen om du väljer den här salladen. Gör så här till 4 personer: 2 hjärtsallader 1 liten eller 1/2 stor squash 2 citroner 1 paket…
Marinader och kryddor: Skapa unika smaker på grillen

Marinader och kryddor: Skapa unika smaker på grillen

Hej Grillentusiaster! Sommar, sol och grill! Det finns inget bättre sätt att njuta av det fantastiska vädret än att tända upp grillen. Men hur får man den där unika smaken på grillat kött, fisk eller grönsaker? Svaret ligger i marinader och kryddor. Här kommer några tips för att skapa unika smaker på grillen. Marinader Marinader är en blandning av vätskor, örter och kryddor som används för att sma…
Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit. De olika bitarna på grillspettet ger smak till varandra, tex lök och kött bredvid varandra gör att båda smakar godare när de är klara. Köttets fett lyfter fra…