Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit.

De olika bitarna på grillspettet ger smak till varandra, tex lök och kött bredvid varandra gör att båda smakar godare när de är klara. Köttets fett lyfter fram lökens smak och lökens smak kryddar köttet.

Grillspett har två fördelar, den första är att du kan få dina ingredienser till jämnstora bitar som blir klara samtidigt. Istället för att grilla tex en hel kycklingfilé som är tjock på mitten och tunn på kanterna kan du med ett grillspett stycka upp filén och i jämnstora bitar och trä upp på ett spett. Hela spettet bli jämnstort och därmed klart samtidigt. Maximalt med mörhet!

Den andra fördelen med spett är att du kan blanda ingredienser på samma spett. Bra för smaken, som jag skrev ovan, och bra för middagsgästen som ska avnjuta maten. Variation är roligare och godare! Blanda magert kött (tex biff eller kyckling) med fettrikt kött (fläsk eller korv) och varva med grönsaker.

Grillspett är ett bra sätt att grilla grönsaker som ju kan vara lite besvärliga i formen på gallret. Skär grönsakerna på ett smart sätt så att de håller ihop på spettet och i storlek efter hur snabba de tillagas.

Grönsaker som passar extra bra på grillspett:

  • Champinjoner, gott att grilla och enklare på spett
  • Gul lök, röd lök, färsk lök, ger god smak till allt annat, lättare att grilla på spett
  • Paprika, ger god smak, blir väldigt god grillad, enklare på spett
  • Squash, god grillad, enklare på spett
  • Majskolv, skär i skivor, enklare att grilla som kolv, men är snygg och god på spetten

Pensla gärna dina grillspett med grillolja eller glaze för extra mycket smak. Köttdetaljer kan marineras innan de träs på spett. Hela spettet är lite klurigt att marinera på ett bra sätt.

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

En välmarinerad fläskkarré är utmärkt att lägga på grillen. Fläskköttet är milt i smaken vilket gör att du kan krydda upp det med valfri marinad, helt efter din egen smak. Här har jag köpt en färdig marinad på samma gård som jag köpt köttet på.

Beer can chicken på grillen

Beer can chicken på grillen

Att grilla hel kyckling kan vara lite klurigt om du inte har speciella tillbehör till din grill. Stora grillar, särskilt gasolgrillar, brukar ha roterande spett som man kan trä upp större köttdetaljer eller hela fåglar på, men vanliga klotgrillar har oftast inte detta.

Ett berg av hamburgare på grillen

Ett berg av hamburgare på grillen

När man får många gäster passar hamburgare bra. Men köp inte de frysta, platta hamburgarna i affären. Välj istället en bra köttfärs, nötfärs eller blandfärs efter smak. Vill du ge dina gäster det bästa maler du färsen själv med högrev och fett i de proportioner du föredrar.

Grilla potatis – går det?

Grilla potatis – går det?

Potatis är ett fantastiskt tillbehör till grillad mat och den går att variera i oändlighet. De vanligaste tillredningsformerna är nog kokt och klyftpotatis i ugn, tätt följd av pommes och potatissallad.