Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit.

De olika bitarna på grillspettet ger smak till varandra, tex lök och kött bredvid varandra gör att båda smakar godare när de är klara. Köttets fett lyfter fram lökens smak och lökens smak kryddar köttet.

Grillspett har två fördelar, den första är att du kan få dina ingredienser till jämnstora bitar som blir klara samtidigt. Istället för att grilla tex en hel kycklingfilé som är tjock på mitten och tunn på kanterna kan du med ett grillspett stycka upp filén och i jämnstora bitar och trä upp på ett spett. Hela spettet bli jämnstort och därmed klart samtidigt. Maximalt med mörhet!

Den andra fördelen med spett är att du kan blanda ingredienser på samma spett. Bra för smaken, som jag skrev ovan, och bra för middagsgästen som ska avnjuta maten. Variation är roligare och godare! Blanda magert kött (tex biff eller kyckling) med fettrikt kött (fläsk eller korv) och varva med grönsaker.

Grillspett är ett bra sätt att grilla grönsaker som ju kan vara lite besvärliga i formen på gallret. Skär grönsakerna på ett smart sätt så att de håller ihop på spettet och i storlek efter hur snabba de tillagas.

Grönsaker som passar extra bra på grillspett:

  • Champinjoner, gott att grilla och enklare på spett
  • Gul lök, röd lök, färsk lök, ger god smak till allt annat, lättare att grilla på spett
  • Paprika, ger god smak, blir väldigt god grillad, enklare på spett
  • Squash, god grillad, enklare på spett
  • Majskolv, skär i skivor, enklare att grilla som kolv, men är snygg och god på spetten

Pensla gärna dina grillspett med grillolja eller glaze för extra mycket smak. Köttdetaljer kan marineras innan de träs på spett. Hela spettet är lite klurigt att marinera på ett bra sätt.

Skriv en kommentar

Blandade grillspett till vårens grillaftnar

Blandade grillspett till vårens grillaftnar

Här kommer ett härligt recept på grillspett till vårens grillar. Ingredienser Till 4 port 2 majskolvar champinjoner 1 röd paprika 1 rödlök 1 liten squash 2 tjocka skivor fläskkarré 2 starka korvar, tex chorizo 4 kycklinglårfiléer Valfri färdig marinad Gör så här Skär majskolvar i tjocka skivor, klyfta löken och skär paprika och squash i stora bitar. Skär kött och kyckling i stora bitar och korv…

Visa hela inlägget
Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

En välmarinerad fläskkarré är utmärkt att lägga på grillen. Fläskköttet är milt i smaken vilket gör att du kan krydda upp det med valfri marinad, helt efter din egen smak. Här har jag köpt en färdig marinad på samma gård som jag köpt köttet på. Fläskkarré är ganska fettrikt vilket gör sig extra bra på grillen då det håller köttet saftigt. Mycket av fettet smälter i värmen och försvinner ner i glöd…

Visa hela inlägget
Vegan på grillen: Lättlagade och läckra växtbaserade alternativ

Vegan på grillen: Lättlagade och läckra växtbaserade alternativ

I dagens inlägg kommer vi att utforska världen av vegansk grillning. Ja, du hörde rätt, det är dags att lägga undan de traditionella hamburgarna och korvarna och prova några av dessa läckra, lättlagade växtbaserade alternativ på grillen. Låt oss hoppa in! 1. Grönsaksspett Grönsaksspett är ett utmärkt alternativ för vegansk grillning. Du kan använda en mängd olika grönsaker som paprika, lök, squash…

Visa hela inlägget
Att grilla vegetariskt: En guide till smakrika köttfria alternativ

Att grilla vegetariskt: En guide till smakrika köttfria alternativ

Grillning är inte bara för köttälskare – det finns en hel värld av vegetariska alternativ som kan lysa upp din grillkväll. Här är en djupdykning i hur du kan skapa enastående vegetariska grillrätter som gör även den mest inbitna köttätaren imponerad. Val av råvaror Att välja rätt ingredienser är A och O för framgångsrik vegetarisk grillning. Här är några av de bästa grönsakerna och köttfria protei…

Visa hela inlägget
Grillad färskkorv med paprika och champinjoner

Grillad färskkorv med paprika och champinjoner

Grillsäsongen är äntligen igång igen och rökdimmorna sänker sig över villaförorterna. I kväll blir det grillad färskkorv, paprika och champinjoner. Att grilla paprika gör den söt och god, men man får ta bort det yttersta skalet som blir kolsvart. Champinjoner som grillas får en god och djup smak och passar bra tillsammans med andra grönsaker.

Visa hela inlägget
Beer can chicken på grillen

Beer can chicken på grillen

Att grilla hel kyckling kan vara lite klurigt om du inte har speciella tillbehör till din grill. Stora grillar, särskilt gasolgrillar, brukar ha roterande spett som man kan trä upp större köttdetaljer eller hela fåglar på, men vanliga klotgrillar har oftast inte detta. Om du ändå vill tillaga en hel kyckling i en klotgrill, och efter att ha testat detta kan lova att det vill du, finns det ett bra …

Visa hela inlägget