Grillspett – det bästa av allt
Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit.
De olika bitarna på grillspettet ger smak till varandra, tex lök och kött bredvid varandra gör att båda smakar godare när de är klara. Köttets fett lyfter fram lökens smak och lökens smak kryddar köttet.
Grillspett har två fördelar, den första är att du kan få dina ingredienser till jämnstora bitar som blir klara samtidigt. Istället för att grilla tex en hel kycklingfilé som är tjock på mitten och tunn på kanterna kan du med ett grillspett stycka upp filén och i jämnstora bitar och trä upp på ett spett. Hela spettet bli jämnstort och därmed klart samtidigt. Maximalt med mörhet!
Den andra fördelen med spett är att du kan blanda ingredienser på samma spett. Bra för smaken, som jag skrev ovan, och bra för middagsgästen som ska avnjuta maten. Variation är roligare och godare! Blanda magert kött (tex biff eller kyckling) med fettrikt kött (fläsk eller korv) och varva med grönsaker.
Grillspett är ett bra sätt att grilla grönsaker som ju kan vara lite besvärliga i formen på gallret. Skär grönsakerna på ett smart sätt så att de håller ihop på spettet och i storlek efter hur snabba de tillagas.
Grönsaker som passar extra bra på grillspett:
- Champinjoner, gott att grilla och enklare på spett
- Gul lök, röd lök, färsk lök, ger god smak till allt annat, lättare att grilla på spett
- Paprika, ger god smak, blir väldigt god grillad, enklare på spett
- Squash, god grillad, enklare på spett
- Majskolv, skär i skivor, enklare att grilla som kolv, men är snygg och god på spetten
Pensla gärna dina grillspett med grillolja eller glaze för extra mycket smak. Köttdetaljer kan marineras innan de träs på spett. Hela spettet är lite klurigt att marinera på ett bra sätt.