Marinerad fläskkarré i rosévin, rosmarin och salvia

Marinerad fläskkarré i rosévin, rosmarin och salvia

På midsommarafton gjorde jag grillspett till midsommargrillen.

Grillspetten bestod av fläskkarré, entrecote, tryffelkorv, kycklinglårfilé, majs, paprika, lök, squash och champinjoner.

För varje köttsort gjorde jag en egen marinad.

Fläskkarrén skar jag i stora kuber, för att matcha allt annat gott på spetten och la sedan i en marinad bestående av:

  • 1 dl rosévin
  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 salviablad, färska
  • 1 kvist rosmarin, färsk
  • 2 tsk salt (salta senare om du ska marinera länge)
  • 1 tsk dijonsenap

Salvia är en klassisk krydda till fläskkött och andra feta köttsorter. Rosévinet har en syra som hjälper till med marineringen. Det går bra med vitt vin eller lite vinäger istället.

Marinera minst några timmar (kortare om du har en vakumsug) eller över natten.

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

En välmarinerad fläskkarré är utmärkt att lägga på grillen. Fläskköttet är milt i smaken vilket gör att du kan krydda upp det med valfri marinad, helt efter din egen smak. Här har jag köpt en färdig marinad på samma gård som jag köpt köttet på.

Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit.

Grilla potatis – går det?

Grilla potatis – går det?

Potatis är ett fantastiskt tillbehör till grillad mat och den går att variera i oändlighet. De vanligaste tillredningsformerna är nog kokt och klyftpotatis i ugn, tätt följd av pommes och potatissallad.

Ett berg av hamburgare på grillen

Ett berg av hamburgare på grillen

När man får många gäster passar hamburgare bra. Men köp inte de frysta, platta hamburgarna i affären. Välj istället en bra köttfärs, nötfärs eller blandfärs efter smak. Vill du ge dina gäster det bästa maler du färsen själv med högrev och fett i de proportioner du föredrar.

Baka tortillas över brasan

Baka tortillas över brasan

Att grilla en härlig mexikansk middag brukar alltid uppskattas. Det finns ju en mängd olika köttstycken och varianter från det mexikanska köket som går att tillaga, och faktiskt blir bäst, på grillen.

Beer can chicken på grillen

Beer can chicken på grillen

Att grilla hel kyckling kan vara lite klurigt om du inte har speciella tillbehör till din grill. Stora grillar, särskilt gasolgrillar, brukar ha roterande spett som man kan trä upp större köttdetaljer eller hela fåglar på, men vanliga klotgrillar har oftast inte detta.