Marinerad fläskkarré i rosévin, rosmarin och salvia

Marinerad fläskkarré i rosévin, rosmarin och salvia

På midsommarafton gjorde jag grillspett till midsommargrillen.

Grillspetten bestod av fläskkarré, entrecote, tryffelkorv, kycklinglårfilé, majs, paprika, lök, squash och champinjoner.

För varje köttsort gjorde jag en egen marinad.

Fläskkarrén skar jag i stora kuber, för att matcha allt annat gott på spetten och la sedan i en marinad bestående av:

  • 1 dl rosévin
  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 salviablad, färska
  • 1 kvist rosmarin, färsk
  • 2 tsk salt (salta senare om du ska marinera länge)
  • 1 tsk dijonsenap

Salvia är en klassisk krydda till fläskkött och andra feta köttsorter. Rosévinet har en syra som hjälper till med marineringen. Det går bra med vitt vin eller lite vinäger istället.

Marinera minst några timmar (kortare om du har en vakumsug) eller över natten.

Skriv en kommentar

Grillspett med tre olika marinader

Grillspett med tre olika marinader

Att göra grillspett är lite pilligt men variationen som man får i smaker är värt det. Här har jag förberett tre olika kött med tre olika marinader. Fläskkarré med rosémarinad med vitlök, salvia och rosmarin Entrecote med en färdigköpt vitlöksmarinerad Kycklinglårfilé med en klassisk marinad på olivolja, soja, vitlök, dijonsenap, svartpeppar och rosmarin. Genom att låta de olika köttsorterna f…

Visa hela inlägget
Blandade grillspett till vårens grillaftnar

Blandade grillspett till vårens grillaftnar

Här kommer ett härligt recept på grillspett till vårens grillar. Ingredienser Till 4 port 2 majskolvar champinjoner 1 röd paprika 1 rödlök 1 liten squash 2 tjocka skivor fläskkarré 2 starka korvar, tex chorizo 4 kycklinglårfiléer Valfri färdig marinad Gör så här Skär majskolvar i tjocka skivor, klyfta löken och skär paprika och squash i stora bitar. Skär kött och kyckling i stora bitar och korv…

Visa hela inlägget
Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

En välmarinerad fläskkarré är utmärkt att lägga på grillen. Fläskköttet är milt i smaken vilket gör att du kan krydda upp det med valfri marinad, helt efter din egen smak. Här har jag köpt en färdig marinad på samma gård som jag köpt köttet på. Fläskkarré är ganska fettrikt vilket gör sig extra bra på grillen då det håller köttet saftigt. Mycket av fettet smälter i värmen och försvinner ner i glöd…

Visa hela inlägget
Hemgjorda grillmarinader: Förhöj smaken på ditt grillkött

Hemgjorda grillmarinader: Förhöj smaken på ditt grillkött

Att grilla är en konst, och en av de mest avgörande delarna i denna konst är marinaden. Att göra egna marinader hemma ger dig inte bara kontroll över smakerna, utan också över kvaliteten på ingredienserna. I detta inlägg kommer vi att dyka ner i några fantastiska hemgjorda marinader som kommer förhöja smaken på ditt grillkött till nya höjder. Klassisk BBQ-marinad Denna marinad är perfekt för dig s…

Visa hela inlägget
Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit. De olika bitarna på grillspettet ger smak till varandra, tex lök och kött bredvid varandra gör att båda smakar godare när de är klara. Köttets fett lyfter fra…

Visa hela inlägget
Grillade kycklinglårfiléer med skinn

Grillade kycklinglårfiléer med skinn

För några dagar sedan bjöd jag på en sallad med gulbetor, kapris och fetaost toppad med grillad kycklinglårfilé. Det blev himla lyckat och gott! Gör så här Koka gulbetor i saltat vatten i ca 30 minuter (känn med sticka så att det inte finns någon hård kärna kvar). Jag brukar koka betor med skal och allt kvar för då tappar de minst färg. Sedan är de lätta att skala med en matkniv när det är färdig…

Visa hela inlägget