Tålamod för att uppnå den perfekta glöden

Tålamod för att uppnå den perfekta glöden

Oj vad lätt det är att sätta igång att grilla innan glöden är perfekt. Man är otålig och kanske hungrig och hoppas att glöden är klar.

Men man tjänar på att vänta tills glöden är helt klar!

Så när är glöden helt klar? Jo, först ska elden brinna ordentligt och sedan ska glöden glöda ordentligt. Först när nästan all kol har blivit vit av aska och glödbädden är riktigt het är det klart att lägga på köttet på grillen.

Om du vill grilla annat än kött kan det finnas anledning att grilla tidigare eller senare men kött kräver maximalt med värme för att få en bra grillyta och god smak.

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

En välmarinerad fläskkarré är utmärkt att lägga på grillen. Fläskköttet är milt i smaken vilket gör att du kan krydda upp det med valfri marinad, helt efter din egen smak. Här har jag köpt en färdig marinad på samma gård som jag köpt köttet på.

Grilla potatis – går det?

Grilla potatis – går det?

Potatis är ett fantastiskt tillbehör till grillad mat och den går att variera i oändlighet. De vanligaste tillredningsformerna är nog kokt och klyftpotatis i ugn, tätt följd av pommes och potatissallad.

Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit.

Ett berg av hamburgare på grillen

Ett berg av hamburgare på grillen

När man får många gäster passar hamburgare bra. Men köp inte de frysta, platta hamburgarna i affären. Välj istället en bra köttfärs, nötfärs eller blandfärs efter smak. Vill du ge dina gäster det bästa maler du färsen själv med högrev och fett i de proportioner du föredrar.

Beer can chicken på grillen

Beer can chicken på grillen

Att grilla hel kyckling kan vara lite klurigt om du inte har speciella tillbehör till din grill. Stora grillar, särskilt gasolgrillar, brukar ha roterande spett som man kan trä upp större köttdetaljer eller hela fåglar på, men vanliga klotgrillar har oftast inte detta.

Baconinlindad sparris på grillen

Baconinlindad sparris på grillen

Har du ännu inte provat att grilla sparris inlindad i bacon borde detta bli sommaren som du provar! Baconet skyddar den späda sparrisen något från eldens hetta, samtidigt som den tillför sälta och fett.

Baka tortillas över brasan

Baka tortillas över brasan

Att grilla en härlig mexikansk middag brukar alltid uppskattas. Det finns ju en mängd olika köttstycken och varianter från det mexikanska köket som går att tillaga, och faktiskt blir bäst, på grillen.