Vakummarinera köttet för maximal mörhet

Vakummarinera köttet för maximal mörhet

De flesta av oss känner till att man kan förbättra köttet genom att marinera det innan stekning eller grillning. Marinaden kan mjuka upp köttet och tillföra smak och fett.

Genom att marinera i vakuum ökar man effekten ytterligare eftersom köttets porer öppnas upp tack vare undertrycket i behållaren. Marinaden får lättare att tränga in i köttet. Vakuum gör alltså att marineringsprocessen går fortare. Du kan använda detta antingen till att snabba upp marineringen eller få ännu mer effekt av marinering.

För att kunna vakuummarinera behöver du en behållare och en vakuumsug. Vår sous-vide apparat (en FoodSaver) hade detta som ett tillbehör, så jag har en ganska proffsig variant med elmotor. Det finns även enklare vakuumpumpar som man kan pumpa för hand.

Om du marinerar ditt kött i vakuum kan det räcka med en timmes marinering för att få samma resultat som över natten utan vakuum.

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

Grilla fläskkarré med färsk lök och paprika

En välmarinerad fläskkarré är utmärkt att lägga på grillen. Fläskköttet är milt i smaken vilket gör att du kan krydda upp det med valfri marinad, helt efter din egen smak. Här har jag köpt en färdig marinad på samma gård som jag köpt köttet på.…

Grillspett – det bästa av allt

Grillspett – det bästa av allt

Om det är dags att variera vad du lägger på grillen vill jag slå ett slag för grillspetten! Ett grillspett kan varieras i det oändliga och eftersom man får många olika smaker på ett och samma spett blir det lite mer spännande än en köttbit. …

Beer can chicken på grillen

Beer can chicken på grillen

Att grilla hel kyckling kan vara lite klurigt om du inte har speciella tillbehör till din grill. Stora grillar, särskilt gasolgrillar, brukar ha roterande spett som man kan trä upp större köttdetaljer eller hela fåglar på, men vanliga klotgrillar har oftast inte detta.…

Ett berg av hamburgare på grillen

Ett berg av hamburgare på grillen

När man får många gäster passar hamburgare bra. Men köp inte de frysta, platta hamburgarna i affären. Välj istället en bra köttfärs, nötfärs eller blandfärs efter smak. Vill du ge dina gäster det bästa maler du färsen själv med högrev och fett i de proportioner du föredrar.…

« Till start